Bedrijfsoverdracht

Bij de verkoop van een bedrijf komen ook veel vragen op. Wat is de waarde van het bedrijf? Wat is een - haalbare - prijs? Een activa passiva transactie of een aandelentransactie? Wat zijn de financiŽle gevolgen voor de ondernemer in privť?

Bij de aankoop van een bedrijf komen feitelijk dezelfde vragen op. Dan is meestal ook de bank nodig. Hoeveel wil de bank financieren? En hoeveel wil de verkoper financieren?

Bij een verkoop binnen de familie wil de ouder meestal niet het onderste uit de kan hebben. Kan dat zonder vennootschapsbelasting en/ of inkomstenbelasting? En zonder schenkbelasting? Ja, onder voorwaarden, mits het goed gebeurt.

De inbreng van een eenmanszaak in een B.V. is ook een bedrijfsoverdracht. De voorvraag is of het zinvol is de eenmanszaak in te brengen in een B.V. Daarbij spelen vooral fiscale motieven en aansprakelijkheidsmotieven een rol. Daarna komen andere vragen op. Inbreng geruisloos of ruisend tegen een stamrecht? Per wanneer? Holdingstructuur of niet? Zo ja, via een fiscale eenheid of via een bedrijfsfusie? Of een aandelenfusie? Hoe luidt de beschrijvingsbalans?

Voor alle bedrijfsoverdrachten geldt dat goed overleg nodig is met je accountant of boekhouder. Maar meestal ook met de notaris. Bij een overname moet overlegd worden met de bank. Als fiscalist zit je dan als een spin in een web. Ik vind het elke keer weer erg prettig als ik een bedrijfsoverdracht op een goede manier voor mijn cliŽnt kan afronden.

Contactinformatie:

Overschieseweg 10-K, 3044 EE Rotterdam (kaart)

T: 010 245 92 83
F: 010 245 93 31
M: 06 21533387

E: johan@kauffmanbelastingadvies.nl

Download hier mijn vCard